Panel logowania
Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Jak zimą zadbać o buty?
(1 wejść) (1) Gość
W dółStrona: 1
TEMAT: Jak zimą zadbać o buty?
Jak zimą zadbać o buty? 1 Rok, 5 mies. temu Oklaski: 1
Zapraszam wszystkich do dyskusji w tym temacie!
(dotyczy artykułu: Jak zimą zadbać o buty?)
domowe-sposoby
Admin
graph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Jak zimą zadbać o buty? 1 Rok, 5 mies. temu  
moje buty sa skórzane koloru rudego, i mam problem otóż niczym je nie konserwowałam i przemoczyłam niestety, na skórze pojawiły sie plamy po wodzie jaką wchłonęły...
Czym można by było to usunąć...o ile w ogóle można jeszcze coś zrobić
Proszę o pomoc...
mirabell14

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

O: Jak zimą zadbać o buty? 1 Rok, 5 mies. temu Oklaski: 0
Hej!

Ja gdy przemoczę moje kozaki ze skóry (jasno brązowe), to korzystam z tych sposobów podanych w artykule na tej stronie (sposoby ponizej) a zacieki po wodzie (najczęściej z solą, która sypią chodniki) przemywam miękką ściereczką roztworem wody z octem (w proporcjach 50% wody i 50% octu). Po tym znowu stosuje sposób opisany poniżej (z wkładaniem gazet i ryżu do buta, aby wysechł). Na koniec pastuje buty klasyczna pasta do obuwia w metalowej puszce, zostawiam na noc i rano poleruje.

Buty należy suszyć w temperaturze pokojowej. Kozaki należy powiesić na specjalnych wieszakach (tak jak suszy się ubrania), buty sznurowane należy rozsznurować oraz wywinąć język.

Aby wysuszyć buty należy do ich środka włożyć zwinięte kartki gazety (kartki ze zwykłej, codziennej gazety, nie lakierowanej). Jeśli obuwie jest bardzo przemoczone, należy co jakiś czas wymieniać gazetę na nową. Dodatkowo można do buta nasypać ziarna białego ryżu.

Jeśli buty są ze skóry, to podczas suszenia od czasu do czasu można wsmarowywać w nie niewielką ilość olejku rycynowego. Zapobiegnie to gnieceniu się oraz pękaniu skóry.

Jeśli suszymy kozaki, to do środka można włożyć butelkę po wodzie mineralnej - dzięki temu cholewka nie będzie się zginać.
Agatka
Nowy
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika

Jak zimą zadbać o buty? 1 Rok, 4 mies. temu  
spoko porady warto też kupić porządne buty, żeby mimo dbania o nie wytrzymały jeszcze dłużej np. Batesy, amerykańskie buty taktyczne uważam za b. wytrzymałe... można je oglądnąć na bates.pl, porządnie wyglądają
Jakub

Jak zimą zadbać o buty? 1 Rok, 4 mies. temu  
A ja mam pytanie. Moje skórzane buty mają lico koloru szarego (troche moze nabrały lekkiego zgniłego brązu po napastowaniu). Kilka razy juz dopadła je sól. Po ostatnim czyszczeniu octem miałem wrażenie, że na pietach troche sie wytarły... Ale pomyślałem, że w końcu napastuje rozgrzaną pastą... No i tutaj pojawił się problem... Kiedy nałożyłem pastę w tym wytartym miejscu, to natychmiast pociemniała skóra... W porównaniu do reszty powierzchni to jak czerń do bieli Nie wiem, czy to może przygrzało się lico skóry? Czy też może skóra wchłonęła tyle pasty, że teraz jest to takie ciemne? Zna ktoś sposób na pozbycie się takiego odbarwienia?
Wojtek

Do góryStrona: 1