Do przyrządzenia niektórych wypieków czy dań, potrzebujemy jedynie żółtka. Jako że białka oddzielone od żółtek szybko tracą swą wartość, a zyskać za to mogą mało przyjemny zapach, warto wiedzieć, jak je z pomysłem wykorzystać.

Mimo, że biorąc się za pieczenie, raczej nie mamy w planach jednoczesnego sprzątania, czasem warto nieco zmodyfikować swój harmonogram. Wyjdzie to na dobre zarówno naszemu mieszkaniu, jak i… sumieniu. Dzięki temu pozbędziemy się wrażenia, że niepotrzebne wyrzucamy dobre produkty.

Czyścimy sztućce

Srebrne sztućce, talerze i inne przedmioty odzyskają dawny blask po wyczyszczeniu ich białkiem ubitym na sztywną pianę oraz wypolerowaniu flanelą.

Czyścimy ramy od obrazów oraz złocenia na meblach

Ubijamy pianą z białka z dodatkiem paru kropel środka wybielającego. Pianę rozprowadzamy pędzelkiem na ramach oraz złoceniach (np. na uchwytach), a po wyschnięciu polerujemy miękką szmatką.

Usuwamy plamy z żelazka

Brzydkie plamy, pozostawione na materiale przez gorące żelazko, można z powodzeniem usunąć właśnie przy pomocy piany z białka, z niewielkim dodatkiem soli. Pianę nakładamy na plamę i pozostawiamy na kwadrans. Spłukujemy letnią wodą.

Ożywiamy roślinę

Usychającą, zieloną roślinę można niekiedy ożywić, wlewając do doniczki surowe białko!

“Odtłuszczamy” włosy

Wygląd przetłuszczonych włosów można poprawić, wcierając w skórę głowy pianę z ubitego białka (bez dodatku wody). Po wyschnięciu dokładnie szczotkujemy włosy.

W kuchni

Oczywiście z białek możemy także przyrządzić pyszne wypieki, ciasteczka i desery. Istnieje wiele przepisów, w których, pośród składników nie znajdziemy całych jaj czy samych żółtek, ale właśnie same białka. Warto je przygotować właśnie wtedy, kiedy białka nam „zbywają”. W przeciwnym razie zyskujemy kolejny problem – jak wykorzystać niepotrzebne żółtka? Może więc na razie poćwiczmy z białkami..?

Oceń nasz artykuł:
[Głosów:0    Średnia:0/5]