„Domowe sposoby” to takie hasło klucz; mówiąc to, mamy na myśli sprytne rozwiązania, jakie stosujemy w różnych sytuacjach w domu. Nasze mamy, nasze babcie na wszystko znały jakieś proste sposoby, które ułatwiały im życie. Tak się dzieje głównie w kuchni – gdzie ważne porady kulinarne ustępują miejsca zwyczajnym, praktycznym sposobom. Zapraszamy do lektury!

Sztuczki w kuchni
fot. flickr.com/photos/jdickert

1JAK PODGRZAĆ PARÓWKI, ABY NIE POPĘKAŁY?

Metoda jest bardzo prosta. Parówki zamiast do wrzątku, należy włożyć do zimnej wody, zanim jeszcze zaczniemy je podgrzewać.

Następnie podgrzewamy wodę, ale nie doprowadzamy do wrzenia.

W ten sposób parówki będą tak samo smaczne, ale nie będą popękane.

2KROJENIE CEBULI BEZ ŁEZ

Jest kilka domowych sposobów, aby już nigdy więcej nie płakać przy krojeniu cebuli.

a) Płacz spowodowany jest oparami, które podrażniają śluzówkę nosa, dlatego przy krojeniu cebuli należy oddychać ustami.

b) Przed przystąpieniem do krojenia, nóż i deskę do krojenia należy oblać gorącą wodą. Warto powtórzyć tą czynność co jakiś czas w trakcie krojenia.

c) Drażniące opary cebuli będą szybciej się ulatniać, jeśli będziemy ją kroić przy zapalonym palniku kuchenki gazowej.

Cebulę i czosnek zdecydowanie łatwiej obierzemy z łuski, jeśli przed pokrojeniem zanurzymy ją na chwilę w letniej wodzie.

3 ODŚWIEŻANIE CZERSTWEGO PIECZYWA

Ci z nas, którzy nie lubią czerstwego pieczywa, mogą je w bardzo prosty sposób odświeżyć.

Aby odświeżyć pieczywo, należy do garnka nalać trochę wody, a na wierzch przyczepić (np. za pomocą klamerek) czystą, bawełnianą szmatkę (należy uważać, aby szmatka się nie podpaliła!).

Gdy woda dojdzie do wrzenia, na szmatkę należy wyłożyć pokrojone pieczywo i przykryć je głębokim talerzem. Po 1 minucie pieczywo będzie gotowe do spożycia.

4 CZY JAJKO JEST ŚWIEŻE?

Jeśli mamy ochotę na jajko, ale nie mamy pewności, czy jest świeże, zanurzamy je w zimnej wodzie z dodatkiem 8 łyżek soli na litr wody.

Nieświeże jajka wypłyną na powierzchnię, a świeże opadną na dno.

5JAK SPRAWIĆ BY SKORUPKA JAJKA NIE PĘKAŁA PRZY GOTOWANIU?

Często zdarza się, że gotując jajko pęka jego skorupka i tym samym zaczyna wypływać z niego białko.

Aby temu zapobiec do wody należy dodać trochę soli. Jeśli i tak dojdzie do pęknięcia skorupki, sól nie pozwoli wydostać się białku na zewnątrz.