6GDY ZEPSUJE SIĘ LODÓWKA…

Co zrobić, jeśli za oknem jest ciepło i właśnie zepsuła się nam lodówka?

Nasze babcie znały kilka sposobów, jak sobie poradzić bez lodówki.

Przechowywanie mięsa: Mięso należy obłożyć solą i zawinąć w liście sałaty. Następnie położyć tak przygotowane mięso w chłodne miejsce. W taki sposób mięso przetrwa przez około 3 dni.

  • Wędzone i suche wędliny należy umieścić w chłodnym, przewiewnym miejscu. Jeśli na wędlinie pojawi się szary nalot należy zmyć go ciepłą, przegotowaną wodą, przetrzeć alkoholem i posmarować smalcem. Jeśli nalot jest na większej części wędliny, to nie nadaje się już do spożycia.
  • Drób i cielęcinę należy zalać kwaśnym mlekiem, zawinąć w liście chrzanu i odłożyć w chłodne miejsce.

Przechowywanie potraw:

  • Masło przechowujemy w naczyniu ze szkła, które napełniamy wodą z solą. Następnie odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.
  • Żółty ser przechowujemy w szklanym naczyniu.
  • Biały ser należy zawinąć w liście chrzanu i odstawić w chłodne miejsce.
  • Jajka należy posmarować wazeliną i umieścić w soli.

Jeśli zaobserwujemy, nienaturalny zapach, kształt, kolor czy nalot naszych potraw, oznacza to, że nie nadają się już do spożycia.

7ZABARWIONE DŁONIE PO OBIERANIU WARZYW

Podczas pracy w kuchni nasze ręce są narażone na różne zabrudzenia. Niektóre z nich potrafią być niesamowicie uciążliwe i trudne do wywabienia ze skóry.

Zabarwione ręce podczas obierania warzyw znowu odzyskają swój naturalny kolor po wyczyszczeniu ich plasterkiem cytryny.

8PRZYPALONY GARNEK

Czarne plamy na garnku o intensywnym zapachu spalenizny powstają w wyniku przypalenia garnka. Należy wtedy dokładnie usunąć te plamy, ponieważ gotowanie w przypalonym garnku nie jest dobre dla zdrowia.

Domowy sposób na przypalony garnek jest następujący: musimy nalać do garnka osolonej wody. Garnek odstawiamy na około 12 godzin, po czym gotujemy w nim wodę.

Po zagotowaniu spalenizna zostanie usunięta.

9LŚNIĄCE SZTUĆCE

Aby nasze sztućce odzyskały dawny blak, należy włożyć je na 15 minut do wody, w której wcześniej gotowały się ziemniaki. Po takim zabiegu sztućce należy umyć zimną wodą i wysuszyć.

Zobacz też: Czyszczenie srebra

10PROBLEM Z KIPIĄCYM MLEKIEM

Każdemu z nas zdarzyło się na pewno nieraz, że podczas gotowania mleko wykipiało i tym samym pobrudziło kuchenkę i zalało palnik.

Na szczęście w prosty sposób można temu zapobiec – wystarczy, że do garnka, w którym będziemy gotować mleko, włożymy kawałek porcelany.