Często zdarza się, że po przyjęciu czy obiedzie zostaje nam dużo jedzenia, którego nikt już nie ma ochoty zjeść akurat w tej chwili. Możliwości rozwiązania tego problemu jest przynajmniej kilka.

Można zaprosić kolejnych gości i im zaserwować przygotowane wcześniej potrawy. Można także jedzenie wyrzucić, czego jednak większość z nas stara się uniknąć. Można wreszcie pozostałe jedzenie zamrozić, wypadałoby jednak wiedzieć, co da się, czego zaś nie da się mrozić oraz znać sposób, w jaki zrobić to najlepiej. Zajmijmy się zatem w pierwszej kolejności podziałem produktów na te, które do mrożenia się nadają oraz te, których nie da się w ten sposób przechowywać.

Do produktów, których mrozić nie można należą:

  • emulsje, a więc majonezy, mleko czy śmietana, które nie mrożą się dobrze, jako że w procesie mrożenia ich struktura ulega zniszczeniu (dochodzi do rozwarstwienia na tłuszcz i płyn lub też powstania grud),
  • źle mrożą się także potrawy zawierające śmietanę bądź polewę, chyba że zawierają one powyżej 40% tłuszczu,
  • surowe owoce i warzywa, które zawierają dużo wody, a więc sałaty, seler, rzodkiewki, melon, ogórek, kapusta,
  • produkty zawierające żelatynę choć mrożą się dobrze, to jednak po rozmrożeniu ich wygląd pozostawia wiele do życzenia.

Do produktów, które mrozić można bez szkody dla nich należą:

  • surowe warzywa strączkowe, warzywa okopowe (ziemniaki, dynia, kukurydza, ciecierzyca, groch i groszek, fasole- przechowywać je można przez około 6-8 miesięcy,
  • wszelkie rodzaje świeżego bądź już przyrządzonego mięsa i ryb, a także owoców morza,
  • wszystkie rodzaje pieczywa, zarówno w postaci rozczynu, jak i już upieczonych bochenków czy bułek, pieczywo białe i ciemne, w całości i pokrojone na kromki – chleb przechowywać można przez około 3 miesiące,
  • ciasta i ciastka, zwłaszcza domowej roboty, i przed upieczeniem i po,
  • masło przechowywać można do 8 miesięcy,
  • sosy, o ile nie zawierają śmietany poniżej 40% zawartości tłuszczu, majonezy i jajek, ani nie są zagęszczane mąką, najlepiej w mrożeniu sprawdzają się pomidorowe sosy do makaronu,
  • jajka, o ile nie są mrożone w skorupkach. Podczas zamarzania jajko rozsadziłoby skorupkę i tym samym zmarnowało się i zmusiło Cię do mycia zamrażarki. Można mrozić zarówno surowe, jak i ugotowane jajka i przechowywać je do 9 miesięcy,
  • zioła, które mimo że stracą swój kształt i sprężystość, nie stracą na wartościach odżywczych i zapachowych, zatem nadawać się będą idealnie do zup czy sosów; można je przechowywać przez kilka miesięcy,
  • ryż i makaron, chociaż biorąc pod uwagę czas ich gotowania, lepiej chyba przygotować świeży za każdym razem. Jednak, jeżeli zostaną nam resztki, zwłaszcza zapiekanek makaronowych czy ryżowych, można je mrozić bez problemu i przechowywać przez około 2-3 miesiące. Najlepiej potrawy z „grubego” makaronu mrozić jeszcze przed ich upieczeniem (cannelloni czy lasagne).

Wiemy już co mrozić, teraz przyszedł czas, żeby odpowiedzieć sobie na pytanie: Jak mrozić? Owóż, pamiętać należy, że większość mrożonych produktów wraz z upływem czasu, jaki spędzą w zamrażarce traci swoje wartości odżywcze. Dlatego też warto zamrażarkę opróżniać regularnie. Zaś kardynalną zasadą mrożenia jest niemożność ponownego zamrożenia raz rozmrożonych produktów, chyba że zostały one ugotowane, upieczone, czy przygotowane w inny sposób.

Smak i intensywność przypraw zmienią się w procesie mrożenia, będą bardziej odczuwalne i wyraziste. Stąd też dobrze jest pozostawić przyprawienie potrawy na czas po jej rozmrożeniu.
Potrawy zawierające płyny, a więc różnego rodzaju sosy, czy bulion, dotyczy to również zup, zgęstnieją. Pamiętaj zatem, aby przygotowując posiłek do mrożenia pozostawić w nim nieco więcej płynu.
Aby uniknąć „uciekania” płynów podczas mrożenia, należy mrożone jedzenie przechowywać szczelnie owinięte folią spożywczą lub w pojemnikach próżniowych. Jeżeli mrozisz, np. zupy, w słoikach, pamiętaj o zdjęciu pokrywki. Zamarzająca zupa powiększy swoją objętość i rozsadzi słoik. Z tego powodu również nie wypełniaj słoika po brzegi.

Mrożone produkty warto opisać, aby uniknąć potem niespodzianek. W procesie mrożenia zmieniają one znacząco swój wygląd, więc później wystąpić mogą trudności z ich rozpoznaniem. Dobrym pomysłem jest także wpisanie na karteczce daty zamrożenia produktu. Unikniesz tym samym przechowywania go zbyt długo.

Jeżeli mrozisz białka surowych jajek, nie zapomnij podzielić ich na sensowne ilości. Zastanów się ilu białek potrzebujesz do przygotowania ulubionego ciasta. Lepiej mrozić je pojedynczo i uniknąć trudności w odmierzaniu właściwych proporcji podczas przygotowywania ciast.

Posiadasz już wiedzę potrzebną do właściwego przygotowania produktów do mrożenia i ich przechowywania. Teraz sama musisz zaplanować, co, kiedy i w jakich ilościach będziesz mrozić. Zaplanuj także rozkład produktów w zamrażarce. Dolna szuflada przydać się może do mrożenia produktów bardzo ciężkich, jak np. zupy, czy duże płaty mięsa. Postaraj się korzystać ze swoich zasobów regularnie. Życzymy smacznego!

Oceń nasz artykuł:
[Głosów:0    Średnia:0/5]