6. Cytrynowy kompres na bóle migrenowe

Z jednej cytryny wyciskamy sok i wstawiamy go na 10 minut do lodówki. Następnie moczymy w nim gazę i kładziemy ją na czoło i skronie. Pozostawiamy na pół godziny.

7. Napar z lipy

Przy migrenowych bólach głowy skuteczne są napary z suszonych kwiatostanów lipy.

1,5 łyżki kwiatostanu lipy zalewamy 2 szklankami wrzątku i parzymy przez 15 minut. Następnie odcedzamy napar.

Pijemy po 1/2 szklanki 3 razy dziennie.

8. Napar z bylicy pospolitej

Wieku temu bylicy pospolitej przypisywano nadzwyczajną moc. W przeddzień święta zwanego “Kupała” ludzie pletli wianki z bylicy i nosili je na głowach, żeby na cały rok uchronić się przed urokami i chorobą. W dzisiejszych czasach bylicy używa się przy nerwicy, nadczynności tarczycy oraz migrenie.

Aby przygotować napar z bylicy pospolitej zalewamy szklanką wrzątku 1 łyżeczkę rozdrobnionego ziela i korzenia. Parzymy przez 15 minut pod przykryciem. Pijemy 3 razy dziennie.

9. Ziołowy balsam

Do przygotowania balsamu potrzebujemy 1 szklankę suszu z liści rozmarynu lekarskiego i 1 szklankę oliwy z oliwek.

Liście rozmarynu wsypujemy do małego garnka i zalewamy oliwą z oliwek. Całość podgrzewamy przez około 5 minut na małym ogniu mieszając i uważając, aby oliwa się nie przysmażyła. Po tym czasie garnek odstawiamy na godzinę. Oliwę odcedzamy przez sitko i przelewamy do naczynia z ciemnego szkła. Balsam trzymamy w lodówce.

Gdy dopadnie nas migrena przelewamy trochę balsamu do szklanki i wkraplamy do niej około 5 kropel olejku rozmarynowego. Tak przygotowanym balsamem masujemy skronie i czoło.

10. Lawendowa oliwka

W symbolice średniowiecznej lawenda kojarzona była z duchowymi zaletami Matki Boskiej. Kwiat ten posiada szerokie zastosowanie. Jest rośliną uprawną, miododajną, stosowana jest przeciwko molom. Nas jednak interesuje jej lecznicze zastosowanie.

Kwiaty zawierają olejek eteryczny i mają działanie przeciwskurczowe, uspokajające i antyseptyczne.

Do przygotowania oliwki z lawendy potrzebujemy pół szklanki suszonych kwiatów lawendy lekarskiej, 5 łyżek liści rozmarynu lekarskiego, 5 łyżek suszu z kory wierzby i 1,5 szklanki oliwy z oliwek.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w niedużym garnku i podgrzewamy na małym ogniu przez około 5 minut, mieszając i uważając, żeby oliwa się nie przypaliła. Po podgrzaniu odstawiamy na godzinę, po czym przepuszczamy ją przez sitko do szczelnego naczynia z ciemnego szkła. Oliwkę trzymamy w lodówce.

Gdy wystąpią bóle migrenowe, oliwką masujemy skronie oraz czoło. Oliwkę można używać także przy nerwobólach, bólach reumatycznych oraz bólach mięśni.

Oceń nasz artykuł:
[Głosów:1    Średnia:5/5]