Jeśli czujemy się senni i ociężali, mamy problemy z koncentracją, a jedzenie od kilku dni przestało nam smakować – najprawdopodobniej nasz organizm potrzebuje oczyszczenia. Oczyszczanie organizmu z resztek jedzenia zalegających w jelitach, przywróci Ci apetyt, poczujesz się lżej i z pewnością dużo lepiej. Sprawdź naturalne, domowe sposoby na oczyszczenie organizmu z toksyn, czyli detoks.

1. Domowy sposób na detoks – czarna rzodkiew

Oczyszczanie organizmu z toksyn warto rozpocząć od przyrządzenia soku z czarnej rzodkwi.

3 duże rzodkwie obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Pół szklanki soku zalewamy taką samą ilością przegotowanej wody. Pijemy po łyku przez cały dzień.

Sok z czarnej rzodkwi pomoże nam usunąć toksyny z woreczka żółciowego.

2. Detoks dzięki sokowi z kapusty

Główkę kapusty myjemy i ćwiartujemy, po czym przepuszczamy ją przez sokowirówkę. Sok przelewamy do szczelnego naczynia i trzymamy w lodówce. Pijemy 2 szklanki dziennie przez tydzień.

Sok z kapusty jest doskonały na detoks wątroby oraz jelita.

3. Oczyszczenie organizmu sokiem z pora

2 pory po umyciu przepuszczamy przez sokowirówkę. Następnie sok przelewamy do szczelnego naczynia i wstawiamy do lodówki. Pijemy 2 razy dziennie przez tydzień po 1/3 szklanki.

Sok jest doskonały na detoks całego organizmu.

4. Wywar z liści laurowych na stawy

5 gram liści laurowych wkładamy do małego garnka i zalewamy 1,5 szklanki wrzątku. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 4 minuty. Odcedzamy i pijemy ciepły wywar po 3 łyki, co pół godziny przez 3 dni.

Wywar z liści laurowych ma działanie oczyszczające.

5. Czarna porzeczka na oczyszczenie organizmu

2 łyżki czarnej porzeczki zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Po przecedzeniu wypijamy napar. Kuracja oczyszczania organizmu powinna trwać dwa tygodnie.

6. Post o chlebie i wodzie

Jeśli dokucza nam brak apetytu, najprawdopodobniej potrzebujemy oczyszczającego postu o chlebie i wodzie. Detoks ten polega on na tym, że przez jeden dzień nie jemy nic więcej oprócz suchego chleba, i nie pijamy żadnych napojów poza niegazowaną wodą mineralną (ew. źródlaną). Dobrze jest jeść przez cały dzień tylko jeden rodzaj pieczywa, i zadbać, aby było to pieczywo zdrowe, tj. bez polepszaczy i spulchniaczy, wypiekane na naturalnym zakwasie. Następnego dnia z pewnością poczujemy się dużo lżejsi i, co za tym idzie, będziemy mieli większy apetyt na życie.

Oceń nasz artykuł: