Czy możliwe jest połączenie jedzenia dobrze i oszczędnie zarazem? Jasne, że tak. Da się to zrobić bez szczególnych wyrzeczeń. Potrzebować będziesz dobrych chęci, kartki długopisu, książki kucharskiej przyprawionych szczyptą wyobraźni.

Wprowadź w życie prostą zasadę PKP: planuj, kupuj, przygotuj. Podążając zgodnie z nią łatwo osiągniesz swój cel.

1. Planuj:

  • zaplanuj przekąski i dania główne na cały tydzień zgodnie z budżetem, jakim dysponujesz,
  • zaopatrz się w przepisy (najlepiej szybkie i niezbyt skomplikowane, aby nie spędzać całych dni w kuchni),
  • zaplanuj w każdym tygodniu danie typu gulasz, zapiekanka, zupa, które pozwolą na przygotowanie większej objętości ze składników wyższej jakości,
  • sporządź listę zakupów,
  • sprawdź promocje oferowane przez okoliczne sklepy,
  • przystąp do programu lojalnościowego swojego ulubionego sklepu, będziesz w ten sposób gromadziła punkty, które następnie wymienisz na nagrody lub też przysługiwać Ci będą dodatkowe rabaty.

2. Kupuj (to chyba najtrudniejsza część całego przedsięwzięcia):

  • nie idź na zakupy, kiedy jesteś głodna. Kupisz wtedy więcej i niekoniecznie potrzebnie. Staraj się nie robić zakupów w pośpiechu. Wymagane jest skupienie.
  • Odwiedzaj jedynie alejki w supermarkecie, w których znajdziesz produkty ze swojej listy. Inne omijaj szerokim łukiem.
  • Trzymaj się listy.
  • Porównuj ceny produktów.
  • Kupuj w dużych opakowaniach. Dotyczy to jedynie produktów o długim terminie przydatności. Możesz także umówić się z przyjaciółmi i zamiast za każdym razem kupować małą butelkę płynu do zmywania kupić kilkulitrowy baniak i podzielić się (możesz tak zrobić także z innymi produktami).
  • Jedz warzywa sezonowe. Pamiętaj także, by kupić ich trochę więcej i zamrozić. Wyjdzie to taniej niż kupowanie w środku zimy mrożonych truskawek w torebkach (o tym, co można mrozić i jak to zrobić przeczytasz w naszym serwisie).

3. Przygotuj:

  • część potraw (lub chociaż ich podstawy) przygotować możesz zawczasu. Weź się za gotowanie, kiedy masz na to czas. Owoce swojej pracy spożytkujesz, kiedy tego czasu Ci zabraknie.
  • Zawsze miej zapasy w zamrażalniku. Dobrze jest przygotować więcej i zamrozić. Kiedy dopadnie Cię leń lub opadniesz z sił, równie łatwe będzie odmrożenie przygotowanej wcześniej potrawy jak zamówienie pizzy czy innego jedzenia na wynos.
  • Wypróbuj przepisy bezmięsne, zawierające np. fasolę. A może dobrym pomysłem na dzisiejszy obiad będzie sałatka? Nie kupuj pakowanych mieszanek sałat. Są one dużo droższe niż samodzielnie przygotowane mieszanki.
  • Wykorzystaj resztki. I tu wkraczają nasze ulubione zapiekanki, zupy i tzw. przeglądy tygodnia. Możesz wykorzystać resztki następnego dnia jako bazę dla kolejnego dania, pamiętaj jednak, aby nie przechowywać ich zbyt długo.
  • Ułóż przepisy wykorzystujące te same produkty, np. rosół + krokiety lub pierogi (do zrobienia farszu wykorzystasz mięso, na którym gotowałaś rosół). Takich kombinacji jest całe mnóstwo. Wybierz te, które pasują Ci najbardziej.
  • Ogranicz jedzenie poza domem. Zaproś przyjaciół i razem przygotujcie sutą ucztę.

Prawda, że nic trudnego? Tak jak pisaliśmy, najważniejsze są chęci, konsekwencja i odrobina wyobraźni. Powodzenia!

Oceń nasz artykuł: