Biegunka

Biegunka często towarzyszy różnym pospolitym chorobom. Zazwyczaj wywoływana jest przez infekcje przewodu pokarmowego; na tle wirusowym, bakteryjnym lub pierwotniakowym. Biegunka może zostać zwalczona za pomocą kilku sposobów z domowej medycyny. Pamiętajmy jednak, że nic nie zastąpi wizyty u lekarza, i w razie biegunek trwających dłużej niż 4 dni to lekarz powinien decydować o sposobie leczenia. Poniżej przedstawiamy różne sposoby na biegunkę.

1MARCHEWKOWA PAPKA

Biegunka może zostać zwalczona za pomocą zwykłej marchwi.

Kilo marchwi obieramy i drobno kroimy. Następnie wsypujemy do małego garnka i zalewamy litrem wody. Gotujemy tak długo, aż marchew będzie miękka. W razie potrzeby, w trakcie gotowania dolewamy wody (całość nie może być zbyt gęsta).

Po zagotowaniu marchew wraz z wodą miksujemy i tak przygotowaną papkę spożywamy.

2KISIEL Z SIEMIENIA LNIANEGO

Siemię lniane jest jednym z najpopularniejszych środków medycyny domowej. Stosowane jest głównie przy łagodzeniu dolegliwości układu pokarmowego. Posiada działanie osłonowe oraz stabilizujące. Zawiera substancje śluzowe, a także oleiste; oraz wiele innych, cennych substancji.

Przepis na kisiel jest bardzo prosty: 2 łyżki siemienia lnianego zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu przez około 15 - 20 minut. Następnie kisiel odcedzamy. Spożywamy 2 razy dziennie.

Siemię lniane praktycznie nie ma smaku, dlatego - aby kisiel nie wydawał się mdły - można do niego dodać trochę soku jagodowego.

3NAPAR NA BIEGUNKĘ

Biegunka może być leczona także ziołami – na przykład Pierwiosnkiem lekarskim.

50 gram suszu z kwiatów i liści pierwiosnka lekarskiego zalewamy litrem wrzątku. Parzymy do ochłodzenia, po czym wywar przecedzamy. Pijemy po jednej szklance 3 razy dziennie.

Nie stosować przy ostrym nieżycie żołądka i chorobie wrzodowej.

biegunka

4 CZTEROLISTNA KONICZYNA

Domowe sposoby na biegunkę podają również metodę leczenia tej dolegliwości zwyczajną Koniczyną polną. Należy jednak uważać, aby nie zbierać jej z okolic ruchliwych jezdni – wtedy traci dobroczynne właściwości.

50 gram suszu z koniczyny polnej zalewamy litrem wody i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zostawiamy na małym ogniu na 15 minut. Następnie odwar przecedzamy i pijemy 3 razy dziennie.

5CZARNA JAGODA

Jednym z najlepszych naturalnych sposobów na biegunkę jest jagoda (borówka czarna). Możemy spożywać świeże jagody, dżemy, suszone owoce, albo przygotować specjalną nalewkę z jagód.

4 szklanki jagód zalewamy 4 szklankami czystej, 40% wódki. Nalewkę przelewamy do szczelnego naczynia z ciemnego szkła i odstawiamy na 2 miesiące w nienasłonecznione miejsce. Po tym czasie nalewkę przecedzamy i rozlewamy do małych butelek. Przechowujemy w lodówce.

Oczywiście przepis tylko dla dorosłych. ;-)

6JARZĘBINA PRZECIW BIEGUNCE

Owoc i kwiat jarząbu pospolitego od wieków służy ludziom jako lek na różne dolegliwości. Już Grecy ok. 2300 lat p.n.e. wykorzystywali jarzębinę w celach leczniczych. Jej owoce bogate są w witaminy C, E, K, PP, garbniki i pektyny. Od lat stosowana jako lek na biegunkę.

Łyżkę rozdrobnionych suszonych owoców jarząbu pospolitego wrzucamy do małego garnka i zalewamy szklanką wody. Po zagotowaniu pozostawiamy na małym ogniu przez jeszcze 5 minut. Następnie wywar odstawiamy na 10 minut i odcedzamy. Pijemy 3 razy dziennie przed posiłkami.

7 MIESZANKA ZIOŁOWA I

Niektóre domowe sposoby na biegunkę mają swoje źródło w ludowym ziołolecznictwie.

Mieszamy po 50 gram suszu z koszyczka rumianku, owoców czarnej jagody, owoców poziomki oraz owoców kminku. Z tak przygotowanej mieszanki bierzemy 2 łyżeczki i zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Pijemy po jednej łyżce (lub łyżeczce w przypadku dzieci) 3 razy dziennie po jedzeniu.

8MIESZANKA ZIOŁOWA II

Mieszamy po 50 gram liścia czarnej jagody, liścia poziomki oraz liścia jeżyny. Z tak przygotowanej mieszanki bierzemy 2 łyżeczki i zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Pijemy po jednej łyżce (lub łyżeczce w przypadku dzieci) 3 razy dziennie po jedzeniu.

9MIESZANKA ZIOŁOWA III

Mieszamy po 50 gram ziela cząbru, korzenia mniszka lekarskiego, korzenia lukrecji, liścia pokrzywy oraz owoc czarnej jagody. Z tak przygotowanej mieszanki bierzemy łyżkę stołową i zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Spożywamy między posiłkami po 1 / 4 szklanki (dzieci po jednej łyżce).

10RADY DLA CIERPIĄCYCH NA BIEGUNKĘ

  • należy myć warzywa i owoce przed spożyciem oraz ręce przed każdym posiłkiem
  • unikać jedzenia w pośpiechu
  • podczas jedzenia przeżuwać pokarm bardzo dokładnie
  • należy spożywać dużo płynów, gdyż biegunka powoduje odwodnienie organizmu
  • należy pić napoje pogate w elektrolity
  • należy wodę do gotowania zastąpić wodą mineralną, nie pić alkoholu oraz kawy
Podziel się ze znajomymi!

Zadaj pytanie na forum

Uzyskaj poradę, zadając pytanie naszym użytkownikom!

Ostatnie posty na forum

Ostatnio dołączyli