Miłość, jakkolwiek by ją określać, wszelkim określeniom się wymyka. Jest słodka, owszem, ale zawsze towarzyszą nam jeszcze inne uczucia: niepewność, zazdrość, gorycz, zaangażowanie, czułość, ambicja. Czy zgodzisz się ze mną, że jest to podobne do smakowania migdałów? Chcąc więc skusić miłą osobę ku sobie, wykorzystaj całą tę feerię barw i smaków niedopowiedzenia. Zobacz przepisy kulinarne na wyjątkowe okazje, z wyraźną nutą intrygującego smaku migdału. Zdobycie miłości nie jest łatwe, może lepiej więc wejść do czyjegoś serca od kuchni?

Domowe przepisy z migdałami – smakołyki

Prażone migdały – ABSOLUTNY HIT!

Składniki:

  • 20 dag migdałów (najlepiej obranych ze skórki)
  • białko z 1 jaja kurzego
  • 2 łyżeczki curry
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do kurzego białka dodaj sól, po czym ubij na sztywno. Następnie dodaj 1 łyżeczki curry i wymieszaj. Na koniec do powstałej masy wrzuć migdały i dokładnie wymieszaj. Prawda, że proste?

Tak przyrządzone migdały wypiekamy w rozgrzanym do 200°C. Blachę trzeba wcześniej wyłożyć pergaminem. Prażymy przez 15-20 min.

Podajemy ostudzone i pooddzielane (w piekarniku mogą się posklejać).

Palce lizać!

Smakołyk z suszonych fig i migdałów

Składniki:

  • 1 opakowanie suszonych fig
  • 3 szklanki dobrego jakościowo soku z pomarańczy
  • 70 g obranych ze skórki migdałów (mogą być tzw. słupki)
  • 1,5 szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • 70 g cukru
  • Wyciśnięty sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

Figi opłucz w letniej wodzie, po czym delikatnie osusz ręcznikiem. W każdej fidze trzeba zrobić wgłębienie-otworek, tak żeby można było ją wypełnić migdałami.

Migdały posiekane w tzw. słupki gotuj w 1,5 szklanki mleka. Będą dzięki temu delikatniejsze, a ich smak nabierze zmysłowej subtelności.

Tak przygotowanymi migdałami trzeba nafaszerować figi.

70 g cukru rozpuść w ½ szklanki wody. Przelej to do średniego garnka, dodaj sok z cytryny i sok z pomarańczy. Do środka wrzuć figi, gotuj tak długo, aż będą miękkie.

Dla najlepszego efektu, podawaj ciepłe lub dobrze schłodzone. Pychotka!

Migdałowe pierożki z Azerbejdżanu

Składniki:

  • 30 dag mąki (najlepiej takiej specjalnej do pierogów i naleśników, polecam Stoisław)
  • 7 dag margaryny do ciasta + 2 łyżki margaryny do smarowania pierożków
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 jaja kurze
  • 1 dag drożdży
  • 3 łyżki mleka
  • 25 dag migdałów obranych ze skórki
  • 20 dag cukru + 1 łyżka cukru do drożdży
  • ½ laski wanilii
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

Drożdże wkrusz do mleka, dodaj 1 łyżkę cukru i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. (Uwaga! Drożdże nie lubią przeciągu!)

Przez ten czas przesiej całą ilość mąki przez drobne sitko do miski, w której zamierzasz wyrabiać ciasto. Wbij 2 kurze jajka i wlej ½ szklanki śmietanki. Przemieszaj składniki.

Kiedy drożdże już „wyrosną”, dodaj je do swojego ciasta, i wyrabiaj przez następne 5 minut. Dodaj łyżeczkę soli, roztopioną margarynę. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i lśniące. Kiedy już zobaczysz, że jest takie, jak chciałeś, przykryj je ściereczką i odstaw do „wyrośnięcia” w ciepłe miejsce.

Teraz przyszła kolej na farsz. Migdały trzeba zmielić lub bardzo drobno posiekać. Wanilię posiekaj bardzo drobno, aby można ją było z łatwością ucierać.

Wszystkie trzy składniki farszu, czyli: zmielone migdały, posiekaną wanilię i cukier utrzyj razem na słodziutki, chrupiący proszek.

Jeśli ciasto już wyrosło, uformuj z niego podłużny wałek (najwygodniej to zrobić na stolnicy posypanej mąką). Odcinaj z brzegu kolejno plasterki. Każdy takie plasterek trzeba lekko spłaszczyć w dłoni, następnie nadziać farszem i zalepić.

Pierożki ułóż na wysmarowanej margaryną blasze, ponakłuwaj widelcem i posmaruj roztopioną margaryną.

Piecz w piekarniku tak długo, aż nabiorą apetycznego złocistego koloru. Po prostu pycha!

Mleczny napój migdałowy – NA ODPORNOŚĆ!

Składniki:

  • 100 g migdałów obranych ze skórki
  • ½ litra ciepłego mleka
  • 1 lub 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub mniej)

Migdały rozgnieć na miazgę. Następnie wrzuć do ciepłego mleka, dodaj miód i zmiksuj. Na koniec dodaj łyżeczkę cynamonu i wymieszaj. Pyszne, a jakie zdrowe!

Oceń nasz artykuł: