Spis treści
Przepisy z migdałami – dania
Przepis na udka w pomidorach i bakaliach
Składniki (dla 3-4 osób):
- 1,5 kg udek (najlepiej z kury)
- 5-6 świeżych pomidorów (lub 1,5 puszki)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 6-8 suszonych daktyli
- pół małej paczki rodzynek
- 10 dag obranych migdałów, najlepiej posiekanych w tzw. słupki
- mąka (do panierki)
- 0,5 l bulionu drobiowego
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- cynamon
- wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
To przepyszne danie o onieśmielającym smaku może przygotować niemal każdy. Jest proste i efektowne – w sam raz na wytworną kolację!
Udka obmyj w zimnej wodzie i obierz ze skórki. Obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Kiedy już się przyrumienią, wyciągnij je z patelni, a na zostawionej oliwie usmaż posiekane cebule i czosnek posypane cynamonem.
Kiedy cebula i czosnek się przyrumienią, do patelni wlej bulion (jeśli patelnia nie jest wystarczająco głęboka, wybierz odpowiedniej wielkości garnek i przelej do niego usmażoną cebulę z czosnkiem wraz z oliwą, i dopiero wtedy dolej bulionu). Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, posiekane daktyle i rodzynki. (Rodzynki dobrze jest przekroić lub chociaż nakłuć przed duszeniem, żeby nie spęczniały.) Posól i popieprz do smaku. Duś pod przykryciem około 10 minut.
Po upływie tego czasu dodaj do sosu udka z kurczaka. Całość duś przez około 20 minut. Można podnieść pokrywkę, żeby nadmiar wody odparował.
Bardzo ważne składniki, niemal decydujące o całym efekcie potrawy, zostaną użyte dopiero na sam koniec: dokładnie przed podaniem. Mowa tutaj o soku z cytryny i migdałach. Gdybyśmy dodali je do potrawy wcześniej, migdały straciłyby chrupkość, a smak soku z cytryny nie dałby się wyodrębnić na tle smaku całej potrawy. Tak więc: przed samym podaniem dosyp migdałów i skrop potrawę sokiem z cytryny. Palce lizać!
Przepisy z migdałami – ciasta
Przepis na ciasto z migdałów
Składniki:
- 250 g całych migdałów
- starte skórki z cytryny i pomarańczy
- 1 łyżka mąki
- 6 jaj
- 250 g cukru pudru
Najpierw trzeba odpowiednio przygotować migdały. Obierz je ze skórki i namocz na noc w zimnej wodzie. Nazajutrz osusz je i przemiel. Przemieszaj z aromatyczną startą skórką z owoców.
Następnie przygotuj piekarnik i blachę. Piekarnik rozgrzej do 230°C. Blachę nasmaruj dokładnie margaryną i przyprósz delikatnie mąką. (Podanym ilościom składników odpowiada blacha o średnicy 33 cm.)
Pooddzielaj żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem pudrem i zmielonymi migdałami, natomiast białka ubij na sztywno i wtedy wymieszaj dokładnie z resztą masy.
Przygotowane ciasto delikatnie przełożyć do formy. Włóż do rozgrzanego piekarnika, jednak od razu zmniejsz temperaturę do 150°C. Piecz około 30 minut.
To wyśmienite ciasto podajemy dopiero po wypieczeniu i ostygnięciu. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom migdałów – tworzą one główną nutę smakową ciasta. Wyśmienite z winem Muskat!
Przepis na sernik migdałowy na chrupkich orzeszkach
Przygotowując ten wyśmienity sernik, podziel sobie pracę na dwie części: zacznij od przygotowania chrupkiego spodu, a zakończ przyrządzeniem serowo-migdałowego nadzienia. Powodzenia!
Składniki potrzebne do przygotowania spodu ciasta:
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów (mogą być laskowe, włoskie, migdały, pistacje, brazylijskie, nerkowca…)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Uzyskaną masę wyłóż na blasze, starając się ją jak najrówniej ułożyć. Lekko dociśnij do dna, aby od spodu Twoje ciasto było w miarę równe. Piecz przez 6 minut (lub krócej) w temperaturze 200°C. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia.
Składniki potrzebne do wykonania serowo-migdałowej masy:
- 0,5 kg kremowego sera do serników, o temperaturze pokojowej
- ¾ szklanki cukru
- 3 duże jaja
- 1 łyżeczka zmielonej wanilii
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1/3 szklanki posiekanych migdałów
- 3 szklanki kwaśnej śmietany
Ubij całą ilość sera i cukru na jednolitą, puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawaj kolejno po jednym jajku, aż zużyjesz wszystkie. Dodaj ekstrakty, posiekane migdały i śmietanę. Wymieszaj bardzo dokładnie.
Przygotowaną w ten sposób masę serową równomiernie rozprowadź na zapieczonych w blasze orzechach.
Piecz przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C. Po tym czasie ostudź do temperatury pokojowej.
Można podawać w polewie czekoladowej, z wiśniami, posiekanymi migdałami. Po prostu pyszne 🙂
Zobacz też:
Eliksir miłości w Twojej kosmetyczce