Przepisy z migdałami – dania

Przepis na udka w pomidorach i bakaliach

Składniki (dla 3-4 osób):

  • 1,5 kg udek (najlepiej z kury)
  • 5-6 świeżych pomidorów (lub 1,5 puszki)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 6-8 suszonych daktyli
  • pół małej paczki rodzynek
  • 10 dag obranych migdałów, najlepiej posiekanych w tzw. słupki
  • mąka (do panierki)
  • 0,5 l bulionu drobiowego
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • cynamon
  • wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

To przepyszne danie o onieśmielającym smaku może przygotować niemal każdy. Jest proste i efektowne – w sam raz na wytworną kolację!

Udka obmyj w zimnej wodzie i obierz ze skórki. Obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Kiedy już się przyrumienią, wyciągnij je z patelni, a na zostawionej oliwie usmaż posiekane cebule i czosnek posypane cynamonem.

Kiedy cebula i czosnek się przyrumienią, do patelni wlej bulion (jeśli patelnia nie jest wystarczająco głęboka, wybierz odpowiedniej wielkości garnek i przelej do niego usmażoną cebulę z czosnkiem wraz z oliwą, i dopiero wtedy dolej bulionu). Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, posiekane daktyle i rodzynki. (Rodzynki dobrze jest przekroić lub chociaż nakłuć przed duszeniem, żeby nie spęczniały.) Posól i popieprz do smaku. Duś pod przykryciem około 10 minut.

Po upływie tego czasu dodaj do sosu udka z kurczaka. Całość duś przez około 20 minut. Można podnieść pokrywkę, żeby nadmiar wody odparował.

Bardzo ważne składniki, niemal decydujące o całym efekcie potrawy, zostaną użyte dopiero na sam koniec: dokładnie przed podaniem. Mowa tutaj o soku z cytryny i migdałach. Gdybyśmy dodali je do potrawy wcześniej, migdały straciłyby chrupkość, a smak soku z cytryny nie dałby się wyodrębnić na tle smaku całej potrawy. Tak więc: przed samym podaniem dosyp migdałów i skrop potrawę sokiem z cytryny. Palce lizać!

Przepisy z migdałami – ciasta

Przepis na ciasto z migdałów

Składniki:

  • 250 g całych migdałów
  • starte skórki z cytryny i pomarańczy
  • 1 łyżka mąki
  • 6 jaj
  • 250 g cukru pudru

Najpierw trzeba odpowiednio przygotować migdały. Obierz je ze skórki i namocz na noc w zimnej wodzie. Nazajutrz osusz je i przemiel. Przemieszaj z aromatyczną startą skórką z owoców.

Następnie przygotuj piekarnik i blachę. Piekarnik rozgrzej do 230°C. Blachę nasmaruj dokładnie margaryną i przyprósz delikatnie mąką. (Podanym ilościom składników odpowiada blacha o średnicy 33 cm.)

Pooddzielaj żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem pudrem i zmielonymi migdałami, natomiast białka ubij na sztywno i wtedy wymieszaj dokładnie z resztą masy.

Przygotowane ciasto delikatnie przełożyć do formy. Włóż do rozgrzanego piekarnika, jednak od razu zmniejsz temperaturę do 150°C. Piecz około 30 minut.

To wyśmienite ciasto podajemy dopiero po wypieczeniu i ostygnięciu. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom migdałów – tworzą one główną nutę smakową ciasta. Wyśmienite z winem Muskat!

Przepis na sernik migdałowy na chrupkich orzeszkach

Przygotowując ten wyśmienity sernik, podziel sobie pracę na dwie części: zacznij od przygotowania chrupkiego spodu, a zakończ przyrządzeniem serowo-migdałowego nadzienia. Powodzenia!

Składniki potrzebne do przygotowania spodu ciasta:

  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów (mogą być laskowe, włoskie, migdały, pistacje, brazylijskie, nerkowca…)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Uzyskaną masę wyłóż na blasze, starając się ją jak najrówniej ułożyć. Lekko dociśnij do dna, aby od spodu Twoje ciasto było w miarę równe. Piecz przez 6 minut (lub krócej) w temperaturze 200°C. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia.

Składniki potrzebne do wykonania serowo-migdałowej masy:

  • 0,5 kg kremowego sera do serników, o temperaturze pokojowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 duże jaja
  • 1 łyżeczka zmielonej wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1/3 szklanki posiekanych migdałów
  • 3 szklanki kwaśnej śmietany

Ubij całą ilość sera i cukru na jednolitą, puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawaj kolejno po jednym jajku, aż zużyjesz wszystkie. Dodaj ekstrakty, posiekane migdały i śmietanę. Wymieszaj bardzo dokładnie.

Przygotowaną w ten sposób masę serową równomiernie rozprowadź na zapieczonych w blasze orzechach.

Piecz przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C. Po tym czasie ostudź do temperatury pokojowej.

Można podawać w polewie czekoladowej, z wiśniami, posiekanymi migdałami. Po prostu pyszne 🙂

Zobacz też:

Eliksir miłości w Twojej kosmetyczce

Oceń nasz artykuł: