Dieta dla cukrzyka

Cukrzyca to najczęściej odmawianie sobie samych przyjemności. W szczególności należy zadbać o swoją dietę, czyli zmienić codzienny jadłospis na bezpieczniejszą w przypadku chorego.

Wiele źródeł wskazuje na to, iż powinno się wykluczyć czy wyeliminować z codziennej diety takie składniki spożywcze jak mąka żytnia, świeże pieczywo, grzanki smażone na tłuszczu, potrawy z mąki smażone i odsmażane. Mimo iż wszystko to zawsze apetycznie wygląda należy zrezygnować ze spożycia. Dodatkowo nie należy jeść tłustych serów, topionych czy nawet pleśniowych. Ogólnie trzeba unikać tłustych składników i potraw.

Co prawda mogłoby się wydawać, że wszystkie warzywa można jeść w nieograniczonych ilościach, a jednak okazuje się, że groch, fasolę, soczewicę i bób należy unikać. Śmietana również będzie źle wpływać na chorego. Tak dużo wyeliminowanych składników i potraw, że pewnie niejeden chory zastanawia się co w takim razie jeść. Otóż cukrzyca niestety jest straszną chorobą, która w niektórych sytuacjach bywa niezmiernie niebezpieczna. Z tego powodu należy jeszcze bardziej uważać i trzymać się narzuconej przez lekarza diety. Tylko to jest wstanie uratować człowieka.

Na pewno chorzy na cukrzycę nie mogą spożywać słodyczy w różnej postaci, czy to dżemów czy batoników ze sklepu. Każdy cukrzyk o ile lekarz nie zabroni, może spożywać ciemne pieczywo z mąki pszennej lub czerstwe, a także pieczone grzanki, ale bez tłuszczu. Takie potrawy z mąki jak kluski jak najbardziej można wliczyć do jadłospisu. Kasza, ryż, kefir, zsiadłe mleko także można. Jeśli chodzi o warzywa czy owoce to na pewno można ziemniaki, gruszki, banany, winogrona, szparagi, kalafior, boćwinę. Gdyby tak się dłużej zastanowić to oczywiście można dużo więcej wymienić różnych potraw i składników.

Lekarze mają specjalne książeczki, ulotki czy gotowe już jadłospisy, które chętnie wręczają chorym. Czasem warto o to zapytać lekarza. Ten powie co i jak, a także podpowie jak należy postępować, w jaki sposób układać odpowiednią dietę dla siebie.

Oceń nasz artykuł: