Wracacie głodni z pracy i chcecie jak najszybciej przygotować obiad, a może do Waszych drzwi pukają niezapowiedziani goście i warto byłoby przyrządzić smaczną kolację w postaci spaghetti, ale… zapomnieliście rozmrozić mięso? Nie martwcie się! Po pierwsze – przygotowywanie mięsa nie musi trwać kilkunastu godzin, a po drugie – znamy rozwiązania na to, jak szybko rozmrozić mięso z kurczaka i w trybie ekspresowym podać do stołu!

Rozmrażając mięso, pamiętajcie o…

Zanim zdradzimy Wam sekrety, jak szybko rozmrozić mięso, zapoznajcie się z poniższymi wskazówkami, które pomogą Wam uniknąć zatrucia pokarmowego! W zasadzie to dlaczego rozmrażanie mięsa grozi zatruciem? Ponieważ każdy rodzaj żywności, a w szczególności białko zwierzęce, wymaga odpowiedniego przechowywania oraz zastosowania się do określonych zasad. W przypadku mięsa są to:

  • raz rozmrożonego mięsa nie zamrażajcie ponownie – w przeciwnym wypadku narażacie się na zatrucie pałeczkami salmonelli;
  • rozmrożone mięso nie powinno długo znajdować się w ciepłym pomieszczeniu – żywność, a zwłaszcza produkty białkowe, nie mogą zbyt długo przebywać poza lodówką czy zamrażalnikiem, ponieważ temperatura pokojowa lub wysoka temperatura wpływają na rozwój bakterii;
  • rozmrożone białko zwierzęce w mikrofali lub w wodzie powinno jak najszybciej zostać przygotowane do spożycia – temperatura oraz dostęp do powietrza to idealne warunki do namnażania się szkodliwych dla ludzi bakterii, a poza tym mięso długo przebywające w wodzie może stracić swoje walory smakowe, a nawet zacząć nieprzyjemnie pachnieć;
  • czas na spożycie rozmrażanego mięsa w lodówce wydłuża się do – kurczaka i ryby możecie przechowywać w lodówce przez następny dzień, a wołowinę i wieprzowinę przez następne dwa dni – sposób na to, jak rozmrozić mięso w lodówce, dzięki niskim temperaturom panującym wewnątrz sprzętu AGD, pozwala na dłuższe przechowywanie białka.

Jak szybko rozmrozić mięso z kurczaka?

Jak rozmrozić mięso z kurczaka - domowe-sposoby.plSposobów na to, jak szybko rozmrozić mięso z kurczaka jest kilka. Zacznijmy od tego, który wymaga najwięcej czasu, lecz jednocześnie jest najbezpieczniejszy, czyli rozmrażanie mięsa z kurczaka w lodówce. Niedoświadczonym kucharzom zapewne w głowie zapali się lampka: czy odmrażanie mięsa nie polega czasami na zastosowaniu wysokich temperatur? Jest to oczywiście całkowitym błędem, ponieważ, aby rozmrozić białko zwierzęce, wystarczy odrobinę wyższa temperatura, od tej panującej w zamrażalniku, a dłuższe przetrzymywanie mięsa w temperaturze pokojowej może spowodować rozwój bakterii i doprowadzić do zatrucia.

Przejdźmy do sedna sprawy – jak szybko rozmrozić mięso z kurczaka? Wystarczy przełożyć je z zamrażalnika do lodówki. Pamiętajcie jednak o tym, by mięso znalazło się w miseczce lub innym wysokim naczyniu, do którego swobodnie ściekać będzie topniejący lód. Metoda ta ma zarówno swoje wady, jak i zalety. Wśród pierwszych jest między innymi fakt, że proces rozmrażania może trwać nawet do kilkunastu godzin, więc szybkie i spontaniczne przygotowanie posiłku niestety nie wchodzi w grę. Z kolei do zalet należy zaliczyć bezpieczeństwo rozmrażania mięsa z kurczaka w niskich temperaturach, które zabezpieczają produkt spożywczy przed namnażaniem bakterii, a także to, że białko zwierzęce można przechowywać w lodówce nawet przez dwa dni – co niedopuszczalne jest w przypadku kolejnych rozwiązań.

Jak szybko rozmrozić mięso wołowe?

Kolejny domowy sposób na to, jak szybko rozmrozić mięso wołowe wykorzystuje nic innego, jak wodę. I choć w porównaniu do poprzedniego rozwiązania, metoda ta wymaga poświęcenia dużo mniej czasu, niestety wymaga dużo więcej uwagi. Jesteście ciekawi? Spójrzcie na to, jak szybko rozmrozić mięso wołowe w wodzie.
Przede wszystkim przygotujcie wysoką miskę, garnek lub inne naczynie, do którego włożycie mięso, a także szczelny woreczek foliowy – może być ten, w którym wcześniej znajdowała się mrożonka.

Gdy już umieścicie mięso w wysokim naczyniu, zalejcie je wodą. Cała tajemnica tkwi w tym, aby woda była chłodna i w pełni zakrywała zawartość naczynia!

Zalewając białko gorącą wodą, owszem, przyspieszycie proces rozmrażania, lecz jednocześnie narazicie domowników Jak rozmrozić mięso wołowe - domowe-sposoby.plna zatrucie pokarmowe – w końcu dostęp do powietrza i wysokich temperatur to doskonałe środowiska dla drobnoustrojów. Rozmrażanie mięsa wołowego w wodzie jest niezwykle proste, ale konieczne jest regularne kontrolowanie temperatury – gdy woda odda już swoje ciepło, należy wymienić ją na odrobinę cieplejszą – zalecamy zalewać mrożonkę świeżą wodą co około 30 minut. Pamiętajcie także o tym, aby białko znajdowało się w woreczku foliowym, bo bezpośrednie moczenie mięsa może osłabić jego smak, a nawet spowodować nieprzyjemny zapach, a także o tym, aby od razu po rozmrożeniu przygotować je do spożycia. Ponadto tak, jak rozmrażanie mięsa w lodówce pozwala na przetrzymywanie go nawet do dwóch dni, tak rozmrażanie w wodzie wymaga przyrządzenia posiłku bezpośrednio po odmrożeniu.

Jak szybko rozmrozić mięso mielone?

Przedostatnim już rozwiązaniem na to, jak szybko rozmrozić mięso mielone jest włożenie go do mikrofalówki. Nie wystarczy jednak tradycyjny sprzęt AGD, lecz ten z funkcją defrost, czyli właśnie z funkcją rozmrażania. Jak to zrobić? Należy usunąć plastikowe opakowanie, w którym znajduje się białko zwierzęce, a także styropianową podkładkę czy folię, a następnie mrożonkę przełożyć na głęboki talerz lub inne naczynie przeznaczone do używania w mikrofali. W trakcie rozmrażania mięsa mielonego w mikrofalówce istotne jest poznanie jego wagi, ponieważ ustawiając odpowiedni program defrost, na wyświetlaczu pojawi się pole do wpisania gramatury mrożonki.

Tym sposobem sprzęt AGD sam dopasuje czas potrzebny na rozmrożenie mięsa mielonego, a po kilkudziesięciu sekundach może zasygnalizować konieczność odwrócenia jedzenia na drugi bok 🙂 Zaletą tego rozwiązania jest czas – to bez wątpienia najszybszy sposób na odmrożenie mięsa. Jego wada to z kolei fakt, że białko rozmarza nierównomiernie – w trakcie, gdy jego wierzch się przypiecze, środek pozostanie zmrożony.

Jak szybko rozmrozić mięso schabowe?

Ostatnią metodą na to, jak szybko rozmrozić mięso schabowe jest po prostu wrzucenie go na patelnię. Sposób ten sprawdzi się jednak tylko wtedy, gdy przed zamrożeniem, białko zostało drobno pokrojone. W przypadku, gdy na patelnię lub do piekarnika wrzucimy spory kawałek mięsa, może ono z wierzchu się przypiec, a w środku pozostać zimne. Poza tym rozwiązanie to, podobnie jak rozmrażanie mięsa w wodzie, nie jest zbyt ekologiczne – pierwsze z nich zakłada znaczne zużycie wody, z kolei drugie – prądu lub gazu.

To już koniec naszych wskazówek. Mamy nadzieję, że stosując się do nich, żadni niezapowiedziani goście nie zaskoczą Was w niedzielny wieczór i zawsze będziecie gotowi na przygotowanie włoskiego spaghetti czy tradycyjnych polskich potraw. Podzielcie się z nami informacją, który sposób na to, jak szybko rozmrozić mięso, wybraliście 🙂

Oceń nasz artykuł:
[Głosów:1    Średnia:5/5]