Zaparcia to dość wstydliwa, i bardzo nieprzyjemna dolegliwość dotykająca współczesnych ludzi. Polega ona na tym, że kał jest twardy i oddawany jest z dużym wysiłkiem. Często występuje z zaburzeniami czynnościowymi jelita grubego. Zazwyczaj sami dopracowujemy się problemów z oddawaniem kału. Zaparciom sprzyja spożywanie pokarmów z małą zawartością błonnika, dieta obfita w duże ilości pokarmów ciężkostrawnych, jedzenie w pośpiechu, brak ruchu czy też zbyt mała ilość przyjmowanych płynów oraz stres. Leczenie będzie wymagało – oprócz stosowania rozwiązań doraźnych – wdrożenia długotrwałych zmian w codziennym życiu. Lepiej zadbajmy o swoje ciało zanim stanie się to naprawdę konieczne: zatrzymanie stolca przez dłuższy czas zatruwa nasz organizm.Poniżej przedstawiamy domowe sposoby na zaparcia. Sposoby te są całkowicie naturalne, w większości przypadków nie będziemy musieli w ogóle ruszać się z domu.
Spis treści
Suszone owoce na zaparcia
Jednym z najbardziej znanych i najczęściej polecanych domowych sposobów na zaparcia jest spożywanie suszonych śliwek, moreli i fig. Zaleca się przed snem zjeść kilka owoców. Można je wcześniej wymoczyć w wodzie (niektórzy polecają picie tej właśnie wody, pozostałej po wymoczeniu owoców).
Miód i woda na zaparcia
Miód, który ma szerokie zastosowanie przy różnych dolegliwościach, sprawdza się również przy zaparciach.
Łyżkę miodu rozpuszczamy wieczorem w ciepłej, przegotowanej wodzie (niewrzącej!) i zostawiamy na noc. Rano wypijamy.
Dieta bogata w błonnik na zaparcia
Jeśli często zdarza nam się mieć zaparcia, powinniśmy wzbogacić dietę o większe ilości błonnika.
Błonnik oczyszcza organizm z toksyn, reguluje pracę układu pokarmowego oraz pobudza ruch robaczkowy jelit zapobiegając zaparciom.
Błonnik zawarty jest w chlebie razowym, otrębach, marchwi, jabłkach, grochu, fasoli czerwonej i białej, soi a także w kapuście brukselce i cebuli.
Owsianka Karinki na zaparcia
Szklankę wody wlewamy do małego garnka z dodatkiem łyżki masła. Wsypujemy około 3 / 4 szklanki płatków owsianych (ewentualnie z dodatkiem płatków jęczmiennych lub orkiszowych). Wsypujemy 2 łyżki wyłuskanych nasion słonecznika, łyżkę pestek dyni, małą łyżeczkę siemienia lnianego, garść rodzynek, suszonych śliwek i moreli. Do tego dodajemy pół szklanki otrębów pszennych lub orkiszowych.
Garnek wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy doprowadzimy owsiankę do wrzenia, będzie ona gotowa do spożycia.
Jeśli nasza owsianka będzie zbyt wodnista, możemy dodać do niej więcej otrębów lub kaszę mannę.
Spożywamy z jogurtem lub z dżemem.
Owsianka według tego przepisu to sprawdzony sposób na zaparcia. Zawarte w owsiance produkty są bardzo bogate w błonnik.
Lekka zupa na zaparcia
Do przygotowania zupy potrzebujemy marchewkę, pietruszkę, mały seler i 3 kartofle.
Warzywa szatkujemy lub miksujemy w mikserze i zalewamy pól litrem wody. Gotujemy przez 15 minut i dodajemy 2 łyżki otrębów i 2 łyżki siemienia lnianego. Jemy codziennie na czczo.
Burak i kminek na zaparcia
Buraka trzemy na drobnej tarce i dodajemy do niego łyżeczkę mielonego kminku, łyżeczkę oleju oraz szczyptę soli. Całość mieszamy ze sobą i jemy na czczo 10 łyżek. Zaparcia powinny ustąpić po 3 dniach.
Mieszanka ziołowa na zaparcia
Mieszamy ze sobą po 50 gram suszu z kory wierzby, ziela drapacza, kłącza rzewienia, ziela dziurawca, korzenia kozłka, liścia melisy, korzenia arcydzięgla, korzenia omanu oraz kwiatu ślazu.
Z tak przygotowanej mieszanki bierzemy łyżkę stołową ziół i zalewamy wrzątkiem. Parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Pijemy po obiedzie i po kolacji.
Napar ze śliwek na zaparcia
Śliwki prócz słodkiego smaku, mają właściwości odżywcze i lecznicze. Bogate są w kwasy organiczne, witaminy C, E, PP a także w beta karoten oraz w magnez, wapń żelazo, potas i błonnik, który poprawia pracę jelit.
Aby przygotować napar na zaparcia, 5 suszonych śliwek zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na noc. Rano wypijamy napar i zjadamy śliwki.
Rady dla cierpiących na zaparcia
- w grafik naszego dnia należy wprowadzić spacer, jazdę na rowerze lub inną aktywność fizyczną. Ruch wpływa pozytywnie na cały organizm, w tym także na układ trawienny
- kilka łyżeczek soku z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych może pomóc
- kefiry i jogurty zawierają żywe kultury bakterii, które usprawniają pracę jelit
- sok gruszkowy i gruszki zawierają dużo błonnika i pobudzają trawienie
- czekolada sprzyja zaparciom
- należy pić przegotowaną wodę na pół godziny przed posiłkiem
- należy jeść posiłki o stałych porach, bez pośpiechu i starannie przeżuwając jedzenie
- codziennie rano należy spróbować się wypróżnić, przyzwyczajając tym samym organizm do regularności i stałej pory opróżniania się. Poranna pora jest najlepszym momentem do opróżnienia organizmu
- dietę bogatą w błonnik należy wprowadzać stopniowo aby przyzwyczaić organizm
na zaparcia najlepsza jest odpowiednia dieta. mi moja przyniosła już pierwszą zmianę. do tego dołożyłam sobie kapsułki debutir jako coś co pilnuje pracy moich jelit. dzięki nim nie mam już problemów z zaparciami i z biegunkami.
duuużo warzyw, owoców, zero tłustych potraw, ruch 😉 bez tego ani rusz. Ja jeszcze dorzucam siemię lniane z babką jajowatą i babką płesznik, fajnie działa na trawienie.