Weekendy sprzyjają odwiedzinom gości i hucznym imprezom. Zwłaszcza niedziela jest wymarzonym dniem na wszelakie zjazdy rodzinne. W takiej sytuacji wypada przybyłą rodzinę ugościć w odpowiedni sposób, by jej członkowie czuli się godnie przywitani. Jak zatem zorganizować taki uroczysty obiad?
Spis treści
1. Przede wszystkim porządek
Zanim zaczniemy przyrządzać pyszne smakołyki, zadbajmy o porządek w domu. Nasze przyjęcie nie będzie zbyt efektowne jeśli po całym mieszkaniu będą porozrzucane sterty ubrań, brudnych naczyń i śmieci na podłodze. Trzeba pamiętać o dokładnym posprzątaniu domu, a zwłaszcza tych pomieszczeń, do których mogą wchodzić goście, czyli pokoju, w którym odbędzie się spotkanie, łazienki oraz kuchni.
2. Eleganckie nakrycie
Pokój, w którym będziemy przyjmować rodzinę powinien być wyjątkowo przygotowany. Stół należy okryć ładnym obrusem. Następnie trzeba przygotować odpowiednią zastawę. Uważajmy, by nie podać gościom na stół wyszczerbionych talerzy i poczerniałych sztućców. Szklanki do napojów oraz kieliszki do alkoholu muszą być dokładnie umyte i wytarte. Następnie należy zadbać o odpowiednią liczbę nakryć, w zależności od liczby zaproszonych gości
3. Pyszne specjały
W dalszej części trzeba pomyśleć o menu. Nie musi to być wykwintny obiad za 300 zł, ale nie mogą to też być gotowe dania z supermarketu. Warto z odpowiednim wyprzedzeniem zorientować się jaką kuchnię preferują zaproszeni goście, ponieważ może się okazać że mimo, iż przyrządzimy wszystko najsmaczniej jak się da, nie będą oni zadowoleni. Znając już menu, warto zacząć przygotowywać ucztę nieco wcześniej, ponieważ los płata różne figle i jeśli się okaże, ze coś przypalimy lub zwyczajnie jakieś danie nam nie wyjdzie, będziemy mieli wystarczająco dużo czasu, by znaleźć wyjście awaryjne.
4. Odpowiednie ugoszczenie
Przed samym przyjściem gości należy jeszcze sprawdzić czy wszystko zostało dobrze przygotowane i czy niczego nie brakuje. Gdy rodzina pojawi się w naszym domu, trzeba ją odpowiednio przywitać. Na początek warto zapytać czego goście się napiją, a dopiero w dalszej kolejności serwować im nasze specjały. Pamiętajmy także o uśmiechu i życzliwości, by rodzina miała poczucie, że jest u nas mile widziana.