Lodówka jest niezwykle ważnym i niezbędnym urządzeniem, bez którego nie obejdzie się żadna kuchnia. Zapewnia ona bezpieczne przechowywanie żywności, a jednocześnie zwiększa okres jej świeżości. Jednak by spełniała ona swoje podstawowe funkcje, należy o nią odpowiednio zadbać. Mycie lodówki to nie tylko eliminacja nieprzyjemnego zapachu, ale również pozbycie się namnożonych w niej bakterii. Jak i czym skutecznie czyścić lodówkę?

Jak przygotować lodówkę do mycia?

Z pozoru, czyszczenie lodówki wydaje się prostą czynnością. Jest ona jedna czasochłonna i wymaga odpowiednich metod. Często w lodówce pojawia się nieprzyjemny zapach, z którym uporczywie walczymy.

Regularna pielęgnacja nie tylko pozwoli uniknąć tego problemu, ale również zapewni dłuższą żywotność sprzętu. Podstawą do utrzymania higieny, jest kontrola jej zawartości. Owszem, lodówka przedłuża świeżość produktów, ale nie uchroni ich przed zepsuciem się, czy pleśnią. Warto więc sprawdzać stan pozostawionych w niej pokarmów na bieżąco i usuwać te, które nie nadają się już do spożycia. Przed zabraniem się za mycie lodówki należy ją odpowiednio przygotować. Po pierwsze wyjmijmy z niej całą dotychczasową zawartość i odłączmy ją od sieci elektrycznej. Schłodzone produkty lub te zamrożone najlepiej włożyć do miski, a także obłożyć chłodzącymi wkładami, dzięki temu zyskamy czas na czyszczenie.

Jak dbać o lodówkę?

Nowoczesne rozwiązania technologiczne, stosowane w tego typu urządzeniach znaczniej ułatwiają dbanie o nie. Mimo tego, czyszczenie wciąż pozostaje kluczową kwestią. Mylne jest przekonanie, że lodówki NoFrost skoro nie wymagają rozmrażania, to nie wymagają też sprzątania. To nie przekłada się na praktyczne użytkowanie urządzenia. Każde z nich bowiem wymaga odpowiedniej pielęgnacji, by działało długo, a także zapewniało optymalny poziom przechowywania żywności. Przy rozpoczęciu sprzątania i wyjęciu z niej wszystkich półek i szuflad pamiętajmy, je również powinniśmy dokładnie umyć, zanim trafią one znowu do wnętrza.

Od czego zacząć czyszczenie lodówki?

Po pierwsze zacznijmy od przeglądu jej zawartości. Sprawdźmy, czy wszystkie produkty dalej nadają się do spożycia. Zwróćmy uwagę czy w przechowywane słoiki i puszki nie wdarła się pleśń lub inne niepożądane substancje.

Kolejnym krokiem jest odłączenie od zasilania i wyjęcie wszystkich szklanych i plastikowych elementów stanowiących wyposażenie lodówki. Pamiętajmy, by przy sprzątaniu szczególną uwagę zwracać na wszystkie zakamarki i zagłębienia, ponieważ stanowią one siedlisko bakterii, a także mogą gromadzić się tam resztki jedzenia. Wyczyśćmy dokładnie wszystkie prowadnice, na których opierają się półki. Często możemy znaleźć tam zacieki, gdyż nieopatrznie mogło się nam coś wylać. Do czyszczenia można wykorzystać roztwory domowej roboty, jak i te dostępne od ręki w sklepie. Ważne, by do pielęgnacji nie używać środków z mikrodrobinami, które mogą uszkodzić delikatną powłokę wnętrza urządzenia. Unikajmy też środków na bazie kwasów czy chloru, oraz rozpuszczalników. Metalowe elementy lodówki, łatwo mogą ulec skorodowaniu lub nawet większym zniszczeniom.

Domowe sposoby na pielęgnację lodówki

Najpopularniejszym sposobem, wykorzystywanym jeszcze przez nasze babcie i prababcie, był roztwór wody i octu. Oprócz działania bakteriobójczego, niweluje on również nieprzyjemne zapachy, które powstały w lodówce. Woń octu, szybko wywietrzeje i nie pozostawi po sobie śladu. Zmieszanie tych dwóch substancji w proporcji 4:1 zapewni oczyszczenie i odświeżenie urządzenia. Wystarczy przetrzeć wnętrze, namoczoną w nim szmatką. Można w ten sposób, czyścić również elementy wyposażenie tj. szuflady i półki. Roztwór wody z octem ma również działanie nabłyszczające.

Kolejnym domowym sposobem, może być wykorzystanie sody kuchennej. Mycie sodą jest niezwykle efektywne, ponieważ nadaje się ona do praktycznie każdej powierzchni. Nie ma więc ryzyka jej uszkodzenia, czy skorodowania. Soda skutecznie pochłonie również nieprzyjemne zapachy. W celu wykorzystania tego sposobu, należy zmieszać sodę z odrobiną wody, tak by powstała dość gęsta pasta. Nie możemy dopuścić, do całkowitego rozpuszczenia się jej w wodzie. Powstałą substancję nakładamy na gąbkę i przystępujemy do czyszczenia. Warto dodać kilka kropel soku z cytryny, co wspomoże proces odkażania, a także wzmocni zapach. Pamiętajmy, by przepłukać wnętrze letnią wodą.

Preparaty do mycia lodówek

Na rynku aż roi się od specyfików do czyszczenia tych urządzeń. Każde oferuje najwyższą jakość i eliminację nieprzyjemnego zapachu. Preparaty te mają za zadanie dokładne pozbycie się bakterii, pleśni, a także grzybów i neutralizację niepożądanych woni. Tego rodzaju specyfiki, znajdziemy w każdym markecie. W swojej ofercie mają je pokaźni producenci środków czystości, jak np Cif czy Ludwik. Preparaty do mycia lodówek, zwykle nie zależnie od ceny oferują wysoką skuteczność w walce z bakteriami. Możemy umyć nimi oprócz wnętrza także inne elementy jak szuflady na warzywa, czy półki. Pamiętajmy, by po zakończeniu czyszczenia dokładnie opłukać lodówkę i poszczególne części, tak aby żywność nie miała styczności z użytym środkiem chemicznym.

Oceń nasz artykuł:
[Głosów:1    Średnia:5/5]