Destylacja jest zabiegiem, dzięki któremu można pozbawić wodę wszelkich zanieczyszczeń oraz składników mineralnych. Innymi słowy – dzięki procesowi destylacji możemy uzyskać czystszą postać wody. Wykorzystuje się ją głównie w celach przemysłowych, ale można ją również spotkać na domowym gruncie, np. podczas prasowania. Wodę destylowaną można oczywiście kupić w sklepie, jednak sam proces może stanowić idealny pomysł na doświadczenie chemiczne. Jak zrobić wodę destylowaną na domowym gruncie?
Spis treści
Woda destylowana i demineralizowana – dwa odmienne pojęcia
Niektórym zdarza się zamiennie używać pojęć woda destylowana i demineralizowana, jednakże w istocie są to dwa odmienne pojęcia. Woda destylowana jest pozbawiona zanieczyszczeń, metali ciężkich, bakterii, pestycydów oraz azotanów. Otrzymuje się ją poprzez destylację, która już w starożytności służyła do uzyskania wody pitnej ze słonej. Taki proces bardzo łatwo przeprowadzić w domu. Z kolei woda demineralizowana wielokrotnie została poddana destylacji lub dejonizacji. Jest ona wykorzystywana w tak specjalistycznych zadaniach jak uzyskanie płynu chłodniczego z koncentratu oraz do mycia samochodu w myjniach. Wodę demineralizowaną uzyskuje się z wykorzystaniem jonizatora, który nie jest powszechnie dostępny ze względu na swoją wysoką cenę.
Jest kilka powodów, dla których warto samemu przygotować wodę destylowaną w domu. Jednym z nich jest dość częste mylenie pojęć przez sprzedawców. a w niektórych przypadkach warto dokładnie znać rodzaj wody, którą wykorzystujemy.
Aparatura wykorzystywana do domowej destylacji
Najprostszym sposobem na uzyskanie wody destylowanej w domu jest zakup destylatora. Jego zakup to wydatek ok. 300 zł., dlatego najczęściej na to rozwiązanie decydują się osoby, które chcą destylować również inne substancje bądź potrzebują dużych ilości wody destylowanej. W takim wypadku aparatura powinna być wykonana ze szkła, aby była odporna na oddziaływanie większości zasad oraz kwasów.
Jeśli jednak zależy nam wyłącznie na sporadycznym uzyskaniu wody destylowanej do prasowania, to najprawdopodobniej nie zdecydujemy się na tak drogi zakup. Zamiast tego można stworzyć własną, domową aparaturę, składającą się z:
- ok. 19 l. garnka wykonanego ze stali nierdzewnej,
- pasującej do dna garnka kratki wykorzystywanej do pieczenia,
- szklanej pokrywki,
- kostek lodu,
- żaroodpornej szklanej miski lub mniejszego garnka ze stali nierdzewnej (ważne, aby mieścił się w większym garnku).
Jeśli zgromadzimy potrzebny sprzęt, możemy przejść do destylacji.
Domowa destylacja krok po kroku
Jak zrobić wodę destylowaną w domu z wykorzystaniem zgromadzonego sprzętu? Do dużego garnka wkładamy kratkę, a następnie napełniamy go wodą z kranu do połowy jego objętości. Następnie wkładamy szklaną miskę (lub mniejszy garnek) w taki sposób, unosiła się na powierzchni wody. Przykrywamy garnek odwróconą pokrywką, na której kładziemy kostki lodu. Doprowadzamy wodę do wrzenia – powinna się gotować przez przynajmniej 45 minut. W momencie zetknięcia się gorącej pary z zimną pokrywką, zajdzie proces skraplania. Uzyskana w ten sposób woda spłynie do miski (garnka) – będzie to właśnie woda destylowana. Miskę można wyjąć z garnka używając w tym celu rękawic kuchennych lub zaczekać, aż wszystko ostygnie. Podczas przeprowadzania destylacji należy uważać, aby woda ze stopionych kostek lodu na pokrywce nie przedostała się do miski w środku.
Domowy sposób na demineralizację wody
Woda zdemineralizowana domowym sposobem może być przydatna do podlewania kwiatków, czy też rozcieńczania chemicznych preparatów samochodowych. Jeśli potrzebujemy profesjonalnego produktu, to zdecydowanie lepiej zakupić go w sklepie.
Destylacja wody domowym sposobem jest bardzo prosta, jednak nie da się wielokrotnie jej powtarzać i w ten sposób uzyskać wodę demineralizowaną. Straty byłyby zdecydowanie zbyt duże. Demineralizacja wody wymaga nieco bardziej specjalistycznego sprzętu:
- butelki laboratoryjnej o zaokrąglonym dnie (tzw. kolby jednoszyjnej),
- szklanej butelki z rozszerzaną na zewnątrz szyjką,
- rurki zagiętej pod kątem 45 stopni, która będzie służyła do łączenia,
- 19 l. garnka ze stali nierdzewnej,
- taśmy izolacyjnej,
- woreczka z lodem.
Napełniamy zwykłą butelkę wodą z kranu do mniej więcej 2/3 jej objętości. Łączymy ze sobą dwie butelki za pomocą rurki i zabezpieczamy je taśmą (wszystko musi być szczelne). Następnie napełniamy garnek wodą do takiej wysokości, aby wystawał z niego wyłącznie czubek butelki z wodą. Wkładamy butelkę wypełnioną wodą pod kątem 30 stopni (musi być ona nachylona w stronę kolby) i zagotowujemy wodę. Na kolbie kładziemy woreczek z lodem – para z ciepłej butelki będzie się w ten sposób skraplać w zimnej kolbie. Należy kilkukrotnie powtórzyć tę czynność, aby uzyskać bardziej zdemineralizowaną wodę.