Lodówka. Każdy z nas ma ją w swoim domu. Dzięki niej pożywienie nie psuje się tak szybko i zachowuje swój oryginalny smak. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, iż odpowiednia temperatura lodówki oraz zamrażarki ma kluczowe znaczenie w przedłużeniu żywotności produktów spożywczych i zachowaniu ich wartości odżywczych. W tym artykule znajduje się odpowiedź na pytanie ile stopni powinno być w lodówce oraz ile w zamrażarce i dlaczego.

Rozmieszczenie jedzenia w lodówce jest niezwykle istotne, gdyż każda jej część posiada inną temperaturę chłodzenia lub mrożenia. Dlatego też często na pojemnikach zamieszczonych w lodówkach naklejany jest symbol produktów spożywczych, które powinny być w nich przechowywane. Jaka więc powinna być temperatura lodówki i zamrażarki?

Jaka powinna być temperatura w lodówce?

Rozmieszczenie pożywienia a temperatura lodówki

Prawidłowa temperatura w lodówce to taka temperatura, która przyczynia się do chłodzenia produktów, ale nie do ich zamrażania. Zbyt niska może powodować utratę wartości odżywczych niektórych produktów, a zbyt wysoka – przyspiesza proces gnicia. Jest ona zróżnicowana w różnych częściach lodówki. Na niższych półkach panuje większa wilgotność oraz niższa temperatura ze względu na opadanie schłodzonego powietrza. Zwykle powinna oscylować ona około 3-4 stopni Celsusza. W dolnych szufladach należy przechowywać owoce i warzywa. Warto jednak pamiętać o tym, że nie wszystkie z nich powinny znajdować się w lodówce, gdyż tracą wówczas wartości odżywcze. Dolne półki to idealne miejsce na świeże mięso oraz ryby. Przyjmuje się, że temperatura lodówki na środku powinna wynosić 5 stopni. Dlaczego? Dlatego, że jest ona wówczas optymalna do przechowywania różnego rodzaju serów, jogurtów, mleka oraz innych produktów na jego bazie. Górne półki powinny być zarezerwowane dla produktów o dłuższej dacie żywotności, nie wymagających intensywnego schłodzenia np. napoje, dżemy. Z kolei przegrody na drzwiach służą do przechowywania produktów wymagających jedynie delikatnego schłodzenia np. musztarda, ketchup.

Nowoczesne rozwiązania technologiczne a temperatura lodówki

Jak więc powinna być temperatura w lodówce? Ogólnie rzecz biorąc, temperatura w lodówce nie powinna spadać poniżej 0 stopni Celsujsza, a także nie przekraczać 8 stopni Celsjusza. Temperatury poniżej 0 powodują zamrażanie produktów, a powyżej 8 – znaczny wzrost rozmnażania się bakterii. Należy pamiętać o tym, że temperatura w całej lodówce jest zróżnicowana w zależności od miejsca pobierania pomiarów. Dzieje się tak z powodu wędrowania ciepłego powietrza do góry, oraz opadania schłodzonego na dół. Współczesna technologia dostarcza nowych możliwości w dziedzinie kontrolowania temperatury w lodówkach, dzięki wyposażeniu ich w mechanizmy do samoczynnej cyrkulacji powietrza. Ponadto producenci stosują montaż oświetlenia LED w celu przedłużenia świeżości produktów. Dodatkowo, w większości lodówek instalowany jest system No Frost, który zapobiega zaszronieniu, co również ma wpływ na temperaturę wewnątrz urządzenia. Niezależnie od tego czy posiadamy lodówkę starszej czy nowszej generacji, przyjmuje się, iż jej temperatura powinna być na poziomie 3-5 stopni. Obniżanie temperatury lodówki wpływa na wzrost kosztów energii – jej obniżenie o 2 stopnie przyczynia się do zużycia prądu większego o nawet kilkanaście procent.

Jaka powinna być temperatura w zamrażarce?

O ile w przypadku lodówek nie ma wartości, która wskazywałaby jednoznacznie na pożądaną temperaturę, to w przypadku zamrażarek większość specjalistów bez wahania wskazuje, iż powinna ona być ustawiona na -18 stopni Celsusza. Wynika to z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców pod koniec lat 30-tych dwudziestego wieku. Ustalili oni – podobnie jak kilkadziesiąt lat później Wspólnota Europejska – iż taka temperatura jest najbardziej optymalna dla mrożonych produktów, gdyż znacznie spowalnia rozmnażanie się mikroorganizmów. Jeszcze niższe temperatury – nawet do -30 stopni w jeszcze większym stopniu poprawiają efekt przechowywania mrożonych produktów. Udowodniono, że reakcje chemiczne zachodzące w warzywach i owocach ulegają dwu, trzy-krotnemu spowolnieniu w przypadku spadku temperatury o 10 stopni. W naszych zamrażarkach nie stosuje się jednak aż tak niskich temperatur ze względu na ogromne pochłanianie energii, a tym samym zwiększone koszty użytkowania.

Reasumując, prawidłowa temperatura lodówki, którą wskazuje większość producentów to 3-5 stopni. Niezwykle istotne jest rozmieszczenie produktów żywnościowych w lodówkach, gdyż decyduje ono o ich żywotności (głównie ze względu na zróżnicowaną temperaturę w różnych częściach urządzeń chłodniczych). W przypadku zamrażarek naukowcy oraz producenci są zgodni co do tego, iż temperatura powinna wynosić – 18 stopni.

Oceń nasz artykuł: